Volkoren Stokbrood

Ingrediënten voor 2 kleine stokbroodjes

 • 200 gram volkorenmeel
 • 50 gram tarwebloem
 • 3,5 gram gist (½ zakje)
 • 5 gram zout
 • 155 gram lauw water

Zo maak je het

 1. Doe alle ingrediënten samen in de keukenmachine met deeghaken en kneed het 15 minuten. Heb je geen keukenmachine doe dan alle ingrediënten in een kom en kneed alles 15 minuten met je handen. Maak een bol van het deeg.
 2. Vet een kom in met olie of bakspray en plaats de bol in de kom en leg een schone theedoek over de kom.
 3. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme plek of in de oven op 30 graden.
 4. Strooi wat bloem op het aanrecht en stort de bol op zijn kop erop. Laat het deeg nog 20 minuten rusten.
 5. Verdeel het deeg in 2 delen en rol het deeg uit tot de gewenste lengte van een stokbrood. Leg het stokbrood op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hou flink wat ruimte tussen de stokbroden in en trek het bakpapier een stukje omhoog, zodat de stokbroden elkaar niet kunnen raken tijdens het rijzen. Rol 2 theedoeken op en leg deze als steun naast de stokbroden op de bakplaat. Zet de stokbroden weg om in 60 minuten te verdubbelen in grote.
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
 7.  Snijd het stokbrood een aantal keren diagonaal in en schuif ze in de oven. Zet onderin de oven een bakje met water. (dit zorgt voor stoom en maakt dat het brood krokanter zal zijn). Bak het in 15-20 minuten knapperig en bruin.
 8.  Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Mocht je willen afvallen, dan adviseren wij om maar een paar plakjes van dit stokbrood te eten. Of je kan in plaats van 2 stokbroden ook 6 of 8 bolletjes bakken en dan 1 bolletje per persoon eten.  

 Tip 2: Mocht je een combi-stoomoven hebben, gebruik dan geen bakje met water. Bak dan de stokbroden 15-20 minuten op 230 graden met 30% stoo

Voedingswaarde (per stokbrood)

Energie 435 kcal
Eiwit 17 gram
Koolhydraten 92,3 gram
Vet2,2 gram
   waarvan verzadigd vet 0 gram
Vezels13,3 gram
Zout2,7 gram

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>