Hoeveel bewegen is noodzakelijk

Hoeveel bewegen is gewenst? 

Lichamelijk activiteit gaat niet alleen over sporten. Onder bewegen worden ook lichamelijke activiteiten als dansen, fietsen en wandelen verstaan. Ook dagelijkse verplichtingen zoals huishoudelijk werk, klussen, fietsen en wandelen naar het werk vallen hieronder. 

Er zijn twee gangbare normen voor de gewenste hoeveelheid beweging. Allereerst is er de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, die de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging normeert vanuit een gezondheidskundig oogpunt. Daarnaast is er de fitnorm, die de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging normeert, die nodig is voor een goede conditie van het hart- en vaatstelsel. Wie beiden normen haalt, voldoet aan de combi-norm en beweegt genoeg voor een goede gezondheid. 

Nederlandse Norm Gezond Bewegen 

Volwassenen

Voor jou geldt dat je minstens een halfuur per dag moeten bewegen, met wat matig intensieve inspanning wordt genoemd. Je hart gaat sneller kloppen en je haalt iets sneller adem. Het gaat om bijvoorbeeld stevig doorlopen of fietsen, maar ook tuinieren hoort erbij. En een klusje binnenshuis: stofzuigen. Zeker vijf keer per week op deze manier gezond bewegen, en steeds zeker tien minuten achter elkaar.

Voor kinderen en jongeren 

Kinderen, jongeren en mensen met overgewicht moeten elke dag minstens een uur lopen, fietsen of ingespannen speeen of bewegen om aan de beweegnorm te voldoen. Bij kinderen moeten hiervan de activiteiten twee keer per week gericht zijn op het verbeteren of behouden van kracht, lenigheid of coördinatie. 

Fitnorm 

Om aan de fitnorm te voldoen moet je naast elke dag een half uur bewegen, minimaal drie keer per week sporten, telkens ten minste twintig minuten. Bijvoorbeeld zwemmen, hard fietsen of hardlopen (intensief). Het kan van alles zijn, als je hartslag maar flink omhooggaat en als je er maar van gaat zweten. Deze fitnorm geld voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen.