Hoeveel bewegen om af te vallen

Door te bewegen verbranden we calorieën. In het vorige module legde we al uit dat voeding energie levert. Bij een juiste balans is de energie-inname gelijk aan de energie verbranding. De calorieën die je tot je neemt moeten dus gelijk zijn aan de kilocalorieën die je verbruikt. Eet je meer dan je verbruikt, dan kom je aan. Eet je minder dan je verbruikt, dan val je af. 

Hoeveel je verbrand is afhankelijk van een aantal factoren. Het is afhankelijk van wat je weegt. Hoe meer je weegt, hoe meer je verbrand. Ook heeft de hoeveelheid spiermassa invloed op het aantal calorieën dat je verbrand. Ook hier geldt, hoe meer massa, hoe meer je verbrand. 

Activiteit Verbranding per 30 minuten 

Aerobics 210 kcal 

Dansen 210 kcal 

Fietsen 140 kcal 

Fitness 195 kcal 

Hardlopen 330 kcal 

Joggen 245 kcal 

Stofzuigen 90 kcal 

Traplopen 280 kcal 

Wandelen 130 kcal 

Zwemmen 210 kcal 

(dit geldt voor een gemiddeld persoon van 70kg)

Een kilo lichaamsvet heeft een energetische waarde van ongeveer 7700 kilocalorieën. Om 1 kilo af te vallen moet je dus 7700 kilocalorieën minder eten of verbruiken. Om een halve kilo per week af te vallen moet je per week 3850 kcal minder eten dan je verbruikt. Dat is 550 kcal per dag. 

Als iemand van 100 kilo elke dag gedurende een jaar een half uur met een snelheid van 5km per uur gaat wandelen, valt hij of zij 7 kilo af in een jaar. 

Sporten leidt niet altijd direct tot gewichtsverlies. Je moet behoorlijkheid veel bewegen om af te vallen. Daarom zal bewegen alleen niet de gewenste resultaten opleveren. Wel is bewezen dat een combinatie van bewegen met energie beperkte voeding meer resultaten opleverde dan alleen bewegen, of alleen voeding. 

De beste manier om op gewicht te blijven is door de totale leefstijl actiever te maken. Dit kan door dagelijkse activiteiten die gemakkelijk passen in het dagelijks leven, zoals fietsen, wandelen, traplopen, de hond uitlaten, etc.