Aanbevolen hoeveelheden 

Vet 

Voor een volwassen persoon met een gezond gewicht is tussen de 20% en 40% vet per dag wenselijk. Voor mensen met overgewicht liggen de energieprocenten tussen de 20% en 30-35% 

Het is verstandig om zo min mogelijk verzadigd vet te eten en de inname hiervan maximaal 10% van de totale voedseliname te laten zijn. De aanvaardbare bovengrens voor transvetten is 1%, 

Koolhydraten 

De aanbevolen hoeveelheid koolhydraten is minimaal 40% en er is geen bovengrens vastgesteld. Eet je te weinig koolhydraten dan gaat je lichaam lichaamseiwitten, dus weefsels afbreken om te gebruiken als energie. Dit zorgt voor spierafbraak tijdens het afvallen. 

Eiwit 

Minimaal 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht, wat overeenkomt met ongeveer 10 energieprocent van de voeding. Sport of beweeg je veel, dan ligt deze ondergrens hoger. De bovengrens is 25 energieprocent. 

Vezels 

Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten.


Je hoeft niet zelf aan de slag met het tellen van alle voedingsstoffen, dit hebben wij voor je gedaan in je persoonlijke plan. We vinden het wel belangrijk dat je weet wat de richtlijnen zijn, dan weet je ook hoe jouw voorbeeld dagmenu tot stand gekomen is.