Als wij zeggen; ‘duurzaam’, waar denk jij dan aan? Ben jij bewust bezig met duurzaamheid? Wat zijn de gevolgen als wij niet duurzamer gaan leven? Dit zijn vragen die wij onszelf regelmatig stellen, maar ook vragen die door onze klanten gesteld worden. Duurzaam afvallen, kan dat eigenlijk? We geven je graag antwoord op de hierboven gestelde vragen.
Wellicht heb je een tijdje terug de documentaire Chasing Coral gezien op Netflix. In deze docu laten ze heel mooi zien wat de opwarming van de aarde veroorzaakt. Het koraal sterft namelijk af wanneer het zeewater warmer wordt. Wat de afgelopen jaren helaas het geval is geweest. Misschien vraag jij je af, wat heeft dit met afvallen en met eten te maken? Dat zullen wij jou vertellen..
De voedselindustrie heeft nog altijd het grootste aandeel in de totale CO2 uitstoot van de Nederlandse bevolking. CO2 is een van de meest uitgestoten broeikasgassen. Broeikasgassen zorgen voor opwarming van de aarde en dus ook het zeewater. Koraal is een groot onderdeel van ons ecosysteem. Koraal gaat dood als de zeetemperatuur hoger wordt. Zonder koraal kunnen vissen niet leven, en zonder vissen zullen wij een flink voedseltekort krijgen als de bevolking in deze mate blijft toenemen en uitstoten.
De laatste tijd hoor steeds meer over plantaardig eten. Dit is niet zonder reden, dit komt doordat dierlijke producten de grootste boosdoeners zijn wat betreft uitstoot van broeikasgassen. En dan voornamelijk vlees. Eén koe stoot volgens berekeningen van het CLM jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto’s.
Per 100 gram vlees wordt er dus zo’n 2800 gram broeikasgas uitgestoten, wat net zoveel is als de uitstoot van 1,2 liter benzine gebruikt door een auto. Met 1,2 liter benzine kan je met de auto van Almere naar Amsterdam. Het eten van een stukje vlees van maar 100 gram is dus net zo slecht.
Momenteel is 55% van de Nederlanders al flexitarier. Dit houd in dat men 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor eet. Behoor jij al tot deze groep? Nee? Dan is het goed om op je inname van dierlijke producten te gaan letten. Ben jij al wel flexitarier? Super goed! Ga zo door, we zijn trots op je.
Het klimaatprobleem ligt voor een groot deel dus in de vorm van vlees op ons bord of zit in onze snoep-, koek-, gebak- en chips verpakkingen. Hier minder van eten is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar helpt dus bij afvallen en gewichtsbeheersing. Daarnaast is het dus ook beter voor het milieu. Hiermee is ook gelijk onze vraag of duurzaamheid en afvallen samen gaan: Ja! Het eten van vlees en ongezonde bewerkte producten is eigenlijk verspilde energie. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken tijden het afvallen. Eet dus meer volgens een plantaardig en onbewerkt voedingspatroon!
Probeer jij duurzaam te eten? Zo ja, wat doe jij al of ben je van plan om te gaan doen? Laat het ons in een reactie weten!