Pompoen-Mandarijn Kwarktaart met Pepernotenbodem

Wat heb je nodig voor een taart van 24cm?

 • 200 gram pepernoten
 • 50 gram boter
 • 500 milliliter milde magere kwark
 • 12 gelatineblaadjes
 • 450 gram (ingevroren) pompoenblokjes
 • 5 mandarijntjes
 • 15 druppels vloeibare zoetstof
 • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden

Zo maak je het

 1. Kook de pompoenblokjes gaar in ongeveer 8 tot 10 minuten.
 2. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden
 3. Beleg de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
 4. Maal 180 gram pepernoten fijn, wij doen dit altijd in de keukenmachine of blender. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter hierin. Haal van het vuur en meng de pepernotenkruimels door de boter tot het goed gemengd is. Doe het pepernotenmengsel nu in de taartvorm, verdeel het goed over de bodem en druk het aan met de bolle kant van een lepel.
 5. Bak de bodem voor 15 minuten en zet daarna de vorm in de koelkast om af te koelen.
 6. Verwijder de schil van de mandarijntjes en doe de mandarijntjes in de blender, samen met de gekookte pompoen, vloeibare zoetstof en koek- en speculaaskruiden en blendt tot een vloeibare massa
 7. Neem een kom met koud water en laat de 12 gelatineblaadjes hier 5 minuten in weken. Knijp ze hierna uit. Zet een steelpannetje op het vuur met het pompoen-mandarijnen mengsel en verwarm dit. Als het bijna kookt haal je het van het vuur en los je de uitgeknepen gelatineblaadjes er in op.
 8. Mix dan de opgeloste gelatine in een heel dun stroompje door het kwarkmengsel terwijl je blijft mixen met een mixer of roer het mengsel handmatig heel erg goed zodat er geen klontjes ontstaan.
 9. Haal de taartvorm uit de koelkast en giet het kwarkmengsel erop. Maak de bovenkant mooi glad met een spatel.
 10. Verdeel de overige pepernoten erover en zet het nu voor een minstens 3 uur in de koelkast.

Tip: Je kan in plaats van de magere kwark ook suikervrije amandelmelk gebruiken, dan bevat de taart nog minder calorieën. De pepernoten kan je eventueel vervangen door speculaasjes. Wil je nou geen zoetstoffen gebruiken, gebruik dan een paar eetlepels honing.

Voedingswaarde (voor 1 stukje)

Energie 153 kcal
Eiwit 5,9 gram
Koolhydraten 20,5 gram
Vet 5,5 gram
Vezels 1,2 gram
Zout 0,1 gram

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De groepsbijeenkomsten van 15 november 2021 tot en met 3 december 2021 zijn via Zoom

Helaas zijn de besmettingsaantallen flink toegenomen en er wordt door de overheid opgeroepen om te doen wat binnen de mogelijkheden past. Daarom zullen op advies van het RIVM de groepsbijeenkomsten van het CooL programma via Zoom plaatsvinden. De link voor Zoom vind je in het menu van deze site of door hier te klikken.

Alvast bedankt voor je begrip.