Wilskracht

Wilskracht kan je trainen. Geef jezelf kleine overwinningen.

Voorbeeld:
Je traint je wilskracht door jezelf kleine overwinningen te gunnen. Je ziet dat de trap een stofzuigbeurt kan gebruiken en je hoort jezelf denken: “Dat doe ik later wel”. Als je op zo’n moment jezelf pusht om de stofzuiger te pakken dan heb je een kleine overwinning geboekt.

Wilskracht is een ingewikkeld proces en de één kan er beter mee omgaan dan de ander, maar hoe komt het tot stand?

Om hiermee te starten is het eerst belangrijk dat jij begrijpt hoe het werkt. Wilskracht en discipline worden aangestuurd in onze hersenen. Dus hierbij een korte les over het brein!

Wij trainen ons brein al ons hele leven op bepaalde gewoontes en voorkeuren. Wij willen namelijk directe bevrediging realiseren. Daardoor zal ons instinct sneller dan wij kunnen voorstellen een keuze maken. In de oertijd had de mens dit nodig, omdat we toen reflexen en snelle beslissingen nodig hadden om te kunnen overleven. In de huidige tijd hebben we dit ook, maar hebben we het eigenlijk niet meer nodig om te overleven, maar is het een reactie op onze behoefte om snel bevredigd te worden.

Denk maar aan dat ijsje, die veel verleidelijker is voor jouw ‘oerbrein’ dan een rondje hardlopen. Ons lichaam snakt naar de suiker, maar heeft weinig zin in spierpijn.

Tips om je wilskracht te trainen

1. Leer hoe jij om kan gaan met stress

Het is belangrijk dat je goed voor je brein zorgt, met name voor je prefrontale cortex. Dit deel van de hersenen is gevoelig voor stress en kan daardoor jouw keuzes enorm beïnvloeden en je wel een zak chips laten eten terwijl jij wil afvallen.

2. Slaap

Naast stress is te weinig slaap ook een belangrijke factor waardoor jouw prefrontale cortex getriggerd kan worden voor de verkeerde en snelle keuzes.

Wetenschappelijk Bewezen:

Vermoeidheid kan het moeilijker maken om de juiste keuzes te maken.  Een interessant voorbeeld komt uit een studie uit 2010.

Uit de studie blijkt dat rechters gemiddeld een op de drie verzoeken om voorlopige vrijlating honoreerden. De uitspraken vertoonden echter een opvallend patroon.

De gevangenen die in de ochtend voor de rechter verschenen hadden 65% kans op voorlopige vrijlating. Voor de gevangenen die laat op de dag verschenen was dat nog geen 10%.

Maak daarom belangrijke beslissingen in de ochtend, omdat je dan meer mentale energie en wilskracht hebt om erover na te denken.

3. Mediteren helpt jou om betere beslissingen te maken

Mediteren versterkt jouw aandacht, concentratie en daarmee jouw wilskracht en focus.

4. Maak een concreet doel

Zeg niet tegen jezelf, ik wil afvallen. Nee! Zeg tegen jezelf ik wil 10 kilo afvallen in 9 maanden.

5. Gebruik je wilskracht voor één doel tegelijk

Door te focussen en één doel (de stappen waar we het steeds over hebben) in het oog te houden is het overzichtelijker en gemakkelijker om een doel te bereiken.

Denk aan het voorbeeld met de spier. Als jij een spier overbelast, zal je een blessure creëren. Dit geldt ook voor wilskracht. Put jezelf niet uit, houd focus en neem je rust.

Ik heb vakantie, daarom is van 19 juli tot en met 18 augustus de praktijk gesloten

Het is van 19 juli tot en met 18 augustus dus niet mogelijk om een afspraak in te plannen.

Groet,
Simone