Wat ze je niet vertellen over Afvallen

Wat ze je niet vertellen over Afvallen: 10 nadelen op een rijtje

Dat gezond leven en afvallen veel voordelen opleveren weten we allemaal. Helaas is er ook een keerzijde die minder vaak besproken wordt. Wij zijn hier graag eerlijk over en om die reden hebben wij 10 nadelen van afvallen voor je op een rijtje gezet.

1. Je denkt dat je heel gelukkig bent als je slank bent!

Je hebt weken, misschien wel maanden kei hard gewerkt om jouw doel of streefgewicht te bereiken. Je hebt al die tijd een ideaal beeld in je hoofd van hoe jij er graag uit zou willen zien en maakt een inschatting bij welk gewicht dit zo zal zijn. Je denkt dat je met dit droomlichaam meer zelfvertrouwen zal hebben, en de hele wereld aan kan. Uiteindelijk bereik jij jouw streefgewicht, maar heb je helemaal niet het lichaam gekregen waar je van droomde. Het lichaam wat je nu hebt maakt je helemaal niet gelukkig, in tegenstelling, je bent nu juist onzeker over lichaamsdelen waar je hiervoor niet onzeker over was. Vraag jezelf dus altijd af of slank zijn echt jouw doel is, of dat er een andere reden is waarom jij zo graag wil afvallen.

2. Je bent sneller prikkelbaar en moe

Als je wilt afvallen zal je minder moeten eten dan dat je verbruikt. Er gaat dus minder energie in, wat vaak leidt tot het hebben van minder energie. Als jouw dosis energie voor die dag op is kan het zijn dat jij je moe en futloos voelt. Alles kost meer moeite wat er ook nog voor kan zorgen dat je prikkelbaarder bent. Het is dus belangrijk dat je tijdens het afvallen voldoende slaapt. Ook is het belangrijk wat en wanneer je eet. Soms helpt dit allemaal niet en moet jij je afvragen of de manier van afvallen wel bij jouw past.

3. Je hebt het de hele dag koud

Het koud hebben is een veel voorkomend probleem tijdens het afvallen. Om je lichaam warm te houden is erg veel energie nodig. Tijdens het afvallen krijg je minder energie binnen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Er is dus niet voldoende energie om alle processen in je lichaam draaiende te houden. Dus er is ook niet voldoende energie is je lichaam warm te houden. Zorg voor een extra trui of ga iets doen waar je het warm van krijgt.

4. Je valt af op plekken waar je niet af wil vallen

Vooral vrouwen hebben vaak de wens om plaatselijk vet te verliezen. Zij vinden vaak hun buik, billen, benen of een ander lichaamsdeel te dik. Helaas is het niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Als je gaat afvallen zal er overal op je lichaam vet verdwijnen, dus ook op plekken waar je dit liever niet hebt, zoals bij je borsten of billen. Het is wel mogelijk om op sommige plaatsen spiermassa te ontwikkelen, waardoor je er beter uitziet. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij je benen of buik. Ieder lichaam is anders, het is belangrijk om jezelf niet met anderen te vergelijken, maar te kijken wat jezelf al hebt bereikt.

5. Je krijgt losse huid, je borsten gaan hangen en je krijgt meer rimpels

Je huid is een elastisch orgaan dat kan meerekken en weer kan inkrimpen. Vooral als je een lange tijd te zwaar bent geweest, is de kans groot dat jouw huid niet meer zijn originele vorm aanneemt. Tijdens het afvallen wordt niet alleen vet verbrand, maar ook spiermassa en collageen. Deze zorgen ervoor dat je een stevige huid hebt en niet alles gaat hangen. Ook speelt voldoende water drinken een grote rol bij de gezondheid van je huid. Naast niet te snel afvallen (maximaal 500 gram per week), is het dus ook belangrijk dat je voldoende water drinkt en sport. Om je spieren en de conditie van je huid dus zo optimaal mogelijk te houden.

6. Angstgevoelens gaan een rol spelen in je leven

Waneer mensen gaan afvallen worden ze vaak erg streng voor zichzelf. Ze gaan zichzelf langere tijd dingen ontzeggen. Zo besluiten veel mensen zichzelf bepaalde voedingsmiddelen te verbieden. Ook willen veel mensen niet meer naar sociale activiteiten zoals etentjes en verjaardagen, omdat ze bang zijn dat ze hier het voor hun verboden voedsel krijgen aangeboden en geen nee durven te zeggen. Waardoor ze bang zijn te zullen gaan aankomen. Doe je dit voor een lange tijd dan worden deze angstgevoelens vaak steeds groter en kan dit een serieuze rol in je leven gaan spelen. Wij denken dat het daarom belangrijk is om jezelf niks te ontzeggen en regelmatig te genieten. Kies vooral voor het gezonde en geniet natuurlijk wel met mate.

7. Mensen bemoeien zich met wat jij eet

Over gezond eten en afvallen heeft iedereen wel een mening. Wat gezond is bepaald iedereen, vinden wij, nog altijd voor zichzelf. Helaas zijn er ook mensen die hier anders over denken. Zij vinden het onzin dat jij afvalt en stellen jou bijvoorbeeld de vraag of het wel echt gezond is wat jij eet. Vergeet niet dat mensen die zich bemoeien met wat jij eet dit vaak doen vanuit jaloezie. Uitleggen waarom je gezond eet is natuurlijk helemaal niet erg, maar je hiervoor schamen is natuurlijk niet de bedoeling. Geef in deze gevallen vooral aan waarom jij gezond leven belangrijk vindt en dat dit jouw keus is en dat jij verwacht dat iedereen dit accepteert.

8. Mensen vinden je ongezellig

Helaas hebben mensen niet altijd begrip voor jouw gezonde leefstijl. ‘Ga je nou alweer naar de sportschool?’ ‘Hoezo neem je geen stukje taart?’ ‘Wat ben jij ongezellig zeg!’ zijn veel gehoorde uitspraken tijdens het afvallen en gezond leven. Veel en ongezond eten wordt nou eenmaal geassocieerd met gezelligheid en gastvrijheid. Door vooral niet weg te blijven van sociale activiteiten, maar door zelf gezonde alternatieven mee te nemen laat je zien dat gezond leven helemaal niet saai en ongezellig hoeft te zijn, maar zelfs leuk en heel lekker kan. Grijp vooral jouw kans aan om andere mensen te inspireren met jou enthousiasme en motivatie wat betreft het gezond leven.

9. Je past niks meer

Je kast hangt vol met mooie kleding, maar doordat je een paar kilo bent afgevallen zit het allemaal niet meer. Ook pas je ineens je schoenen niet meer, je slipt eruit en blijkt ineens een maat kleiner te hebben. Dan hebben we het nog niet gehad over lingerie, want daar wordt je helemaal niet vrolijk van. We geven toe dat dit een niet zo leuk gevolg is van afvallen. Maar hé, je hebt wel een extra reden om lekker te gaan shoppen. Beloon jezelf ook vooral met een mooie jurk of nieuwe lingerie, zodra jij jouw doel behaald hebt.

10. Er kunnen tekorten ontstaan

Tijdens het afvallen eet je minder dan je verbruikt. Het kan zijn dat je zo weinig eet dat je voeding niet meer volwaardig is. Je krijgt dus niet alle vitamines en mineralen binnen die nodig zijn om gezond te zijn. Er kunnen daardoor dus tekorten ontstaan. Vooral bij laag calorische diëten en bij diëten met maaltijdvervangers is dit een veel voorkomend probleem. Bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen minderen kan in veel gevallen een goed idee zijn, macronutriënten zoals koolhydraten of vetten helemaal gaan schrappen niet. Ook hier geld weer, alles met mate. Het draait uiteindelijk om de balans.

Er zijn natuurlijk honderd redenen die je kan bedenken om niet te gaan afvallen. Toch denken wij dat afvallen wanneer je overgewicht hebt heel veel gezondheidsvoordelen oplevert. Het heeft naar ons idee meer voor- dan nadelen. Je gaat je fitter voelen en je hebt meer energie. Je kan kleding kopen in alle kledingwinkels. Je voelt je zelfverzekerder en de kans op welvaartsziekten wordt aanzienlijk kleiner. Het belangrijkste is dat jij jezelf accepteert zoals je bent en jezelf niet vergelijkt met anderen. Zorg dat jij zelf je grootste inspiratie en motivatie bent tijdens het creëren van een gezonde leefstijl.