Sinterklaas snoepgoed tijdens het afvallen

In september liggen de winkels er alweer vol mee: Sinterklaas snoepgoed. Als je net als wij gek bent op kruidnoten en wil afvallen, dan is het nu niet de beste tijd van het jaar om boodschappen te doen. De middelste gangpaden liggen vol met verleidingen als kruidnoten, pepernoten, speculaas, taai-taai, chocoladeletters en ander Sinterklaas snoepgoed. Toch denken wij dat jij Sinterklaas snoepgoed niet helemaal hoeft te laten staan als je wil afvallen! Welk Sinterklaas snoepgoed is nou eigenlijk het gezondst en kan je toch eten tijdens het afvallen, we zochten het voor je uit!

Is Sinterklaas snoepgoed gezond?

Om heel eerlijk te zijn, er bestaat geen gezond Sinterklaas snoepgoed. Behalve als je het misschien zelf gaat maken van gezonde en onbewerkte ingrediënten. Het Sinterklaas snoepgoed uit de supermarkt bevat in elk geval weinig gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel suiker en sommig snoepgoed ook veel ongezond vet. Hierdoor is Sinterklaas snoepgoed erg calorierijk. Ook bevat het vrijwel geen vitamines, mineralen en vezels. Waardoor het niet verzadigd en je er dus heel veel van kan eten. Sinterklaas snoepgoed heeft dus weinig gezondheidsvoordelen.

Hoeveel calorieën bevat Sinterklaas snoepgoed?

Wel is het ene Sinterklaas snoepgoed calorierijker dan het andere. Hoe minder calorieën, hoe meer je er dus per portie van kan eten. We hebben een tabel gemaakt en het snoepgoed van laag naar hoog gezet wat betreft calorieën per 100 gram en ook hebben we de hoeveelheid die je mag als tussendoortje tijdens het afvallen voor je op een rijtje gezet:

Soort snoepgoedKcal per
100 gram
Als tussendoortje tijdens het afvallen (75 kcal)
Taai-taai2635 stuks (15 kcal per klein popje)
Kruidnoten33015 stuks (5 kcal per stuk)
Schuimpje3305 stuks (15 kcal per stuk)
Borstplaat3502 stuks (35 kcal per stuk)
Kikker/muis3561 stuk (57 kcal per stuk)
Marsepein40018 gram
Pepernoten43012 stuks (6 kcal per stuk)
Chocolade centen4502 stuks (32 kcal per stuk)
Speculaasje4703 stuks (25 kcal per stuk)
Gevuld speculaas470stuk van 17 gram
Speculaasbrok480stuk van 17 gram
Chocoladekuidnoten4806 stuks (12 kcal per stuk)
Amandelstaaf512stuk van 15 gram
Chocolade letter puur565stuk van 15 gram
Chocolade letter wit573stuk van 15 gram
Chocolade letter melk584stuk van 15 gram

Sinterklaas snoepgoed is erg calorierijk

Besef je wel dat je hoeveelheden die wij hierboven noemen echt hele kleine hoeveelheden zijn en jij waarschijnlijk geneigd bent om meer te eten. We nemen als voorbeeld een normale formaat Verkade chocolade letter in de smaak melk. Deze weegt 135 gram. Je mag dus maar 1/9e van zo’n letter als tussendoortje tijdens het afvallen. Eet je nou toch de hele letter op dan eet je in een keer 729 calorieën. Hiervoor kan je 5 volkoren boterhammen met magere vleeswaren en halvarine eten.

Van bolletje bestaan er ook portie verpakkingen kruidnoten. Één klein uitdeelzakje kruidnoten bevat maar 50 gram kruidnoten, dat is wel 220 kilocalorieën. Deze hoeveelheid is natuurlijk beter dan het eten van een hele normale zak, besef je wel dat je hiervoor ook 1 portie magere kwark en een appel en een kleine banaan kan eten.

Nog meer trek in zoet

Besef je ook dat je na het eten van Sinterklaas snoepgoed nog meer trek kan krijgen in zoet eten. Door de grote hoeveelheid suiker en weinig vezels stijgt je bloedsuikerspiegel enorm snel na het eten van al dit lekkers. Wat ervoor kan zorgen dat je er nog meer van gaat eten. Het zijn daarnaast calorieen waar je niks aan hebt, er zitten, zoals we eerder al noemde, weinig gezonde voedingsstoffen in Sinterklaas snoepgoed.

Mag ik Sinterklaas snoepgoed tijdens het afvallen?

Oh jawel hoor, maar kies verstandig! We hebben nog een aantal tips voor je:

  • Haal geen of niet teveel Sinterklaas snoepgoed in huis
  • Kies voor de kleinste verpakkingen en haal geen grootverpakkingen in huis
  • Kies een ding dat je echt lekker vindt en eet deze 1 of 2 keer per week tijdens jouw genietmomentjes, let dan vooral niet teveel op de calorieën, maar eet gewoon een flinke hoeveelheid.
  • Wil je het toch als tussendoortje, hou je dan aan de hoeveelheden die wij hierboven in de tabel noemde.
  • Verbied het jezelf vooral niet! Jij mag gewoon alles eten, maar maak een verstandigste keus!

Wat is jouw favoriete Sinterklaas snoepgoed?