Opdracht: Kernwaarden

Kernwaarden

Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld, en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. Zeggen kwaliteiten vooral hoe je dingen doet, en waar je goed in bent, waarden verklaren waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn dus drijfveren die het waarom van je handelen verklaren.

Je bent je kernwaarden

De reden dat we ze kernwaarden noemen in plaats van simpelweg ‘waarden’, is omdat ze de kern zijn van je identiteit. Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet (en hoe je het doet), je relaties, hoe je leven zal verlopen en zelfs wie je bent.

In een notendop zijn je waarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in je leven. Als je omgeving niet aansluit bij je kernwaarden, zou dat kunnen resulteren in stress of een ontevreden staat van zijn.

Als je niet weet wat je waarden zijn, is het moeilijker om stress of ongewenste situaties op te lossen of te veranderen, omdat je simpelweg niet weet wat het is dat je echt wil veranderen. Zodra je je kernwaarden helder hebt maak je het veel makkelijker voor jezelf om te herkennen en op te lossen wat er fout loopt tussen jou en je omgeving!

Waarden oefening

  1. Kies uit kernwaarden voorbeelden lijst op het werkblad de 10 voor jou belangrijkste kernwaarden.
  2. Vink deze aan op je werkblad.