Opdracht: Hoe hobbelt jouw leven?

Je hebt dromen en doelen die bij jou passen. Je hebt wel honderdenéén ideeën maar je komt altijd tijd tekort. Je hobbelt maar door in dit helemaal ingevulde leven wat je nu leeft. Je zou zo graag willen weten waar die rem zit, of op zijn minst de richtingaanwijzer om eens een andere kant op te gaan. Je wilt meer tevreden zijn, meer achter je keuzes kunnen staan en wat meer bij jezelf kunnen blijven.

Als je dan eens besluit gezonder te eten, meer te bewegen, het rustiger aan te doen, lukt dit vaak wel, maar is het van korte duur en hou je het niet vol. Je schiet altijd weer terug in oude gewoontes. En je denkt: “Zie je wel, ik kan het toch niet!” en je begint daardoor niet snel weer opnieuw aan een nieuwe verandering. Of je bent bang om de controle kwijt te raken als je verandering aanbrengt. Want ja, verandering is verwarring en daar zitten we niet altijd op te wachten. Maar weet dat je juist door die verandering gaat groeien! En groeien brengt je dichter bij jezelf en jouw favoriete leven. Herken jij je hier in? Dan is dit zeker een goede oefening voor jou om te doen!

>>> Kleur de wereld in je eigen kleuren, dan wordt hij nooit ééntonig <<<

Je leven kun je opdelen in een aantal vlakken. Je kunt niet op alle vlakken net zo tevreden of gelukkig zijn. Je geluksgevoel wordt niet bepaald door het gemiddelde van de verschillende aspecten van je leven. Nu gaat het misschien op het ene vlak goed, maar ergens anders niet. En dat kan zo weer veranderen. Door de vlakken die wat minder gaan in je leven aandacht te geven en beter te maken, word je cirkel ronder en gaat het beter lopen. Teken het levenswiel in en zie hoe de situatie voor jou nu is. Hoe tevreden je nu bent op de verschillende vlakken, geeft je veel inzicht en zo weet je vanzelf waar je meer focus op mag leggen.

Na deze oefening kun je in één oogopslag zien wat in je leven lekker loopt en waar het wellicht wat hapert, spaak loopt, hobbelt. Je ziet meteen waar verandering nodig is!

De oefening:

Download Werkblad 5 – Gezond leven is plannen of teken onderstaande tekening na

Geef elk aspect een cijfer van 0-10.

Hoe tevreden ben jij op dit vlak op dit moment?

Kleur elk vlak tot dit gegeven cijfer in.

Voorbeeld

 

Bekijk je levenswiel met mildheid. Het is onmogelijk om overal een 10 te halen. Daarbij heb je er hopelijk goed en eerlijk bij nagedacht wat voor cijfer elk vlak kreeg.

Kijk eens naar de laagste cijfers en stel jezelf de volgende vragen :

  • Wat maakt dat je hier minder tevreden over bent op dit moment?
  • Welk cijfer zou je willen dat het wordt, oftewel bij welk cijfer zou je tevreden zijn?
  • Wat is er dan verandert?