Oerbrein

Gewoonten vormen de basis van jouw leven. Het is daarom onmogelijk om in één klap al je gewoonten te veranderen. Toch willen we dat vaak wel. Het gevolg is dat je te grote stappen zet waardoor je oerbrein wakker wordt en de boel gaat saboteren. Zodat je vaak binnen twee weken alweer terug bent bij ‘af’ en denkt dat je het toch niet kunt. Maar je bent geen loser, je hebt alleen maar een verkeerde strategie gebruikt. Je brein heeft een andere aanpak nodig namelijk het zetten van kleine stapjes…

“45% van al ons gedrag wordt bepaald door gewoontes”

Gewoonten vormen de basis van jouw leven. Het is daarom onmogelijk om in één klap al je gewoonten te veranderen. Toch willen we dat vaak wel. Het gevolg is dat je te grote stappen zet waardoor je oerbrein wakker wordt en de boel gaat saboteren. Zodat je vaak binnen twee weken alweer terug bent bij ‘af’ en denkt dat je het toch niet kunt.

Na een paar van deze te grote stappen en de bijbehorende mislukkingen, is je zelfvertrouwen helemaal weg, voel je jezelf een loser en geef je het op. Maar je bent geen loser, je hebt alleen maar een verkeerde strategie gebruikt. Een strategie die niet past bij de manier waarop je brein werkt. Je wilt te snel voor je brein en daardoor trekt je brein aan de rem. Meer niet.

Je brein heeft een andere aanpak nodig

Wanneer het gaat om het aanleren van nieuw gedrag (of het afleren van oud gedrag), is er een andere, veel effectievere, manier. Dit is de manier die kinderen gebruiken om te leren lopen en te leren praten. Het is ook de manier die we gebruiken om angstige mensen te overtuigen tot het doen van dingen waar ze bang voor zijn, namelijk: het nemen van piepkleine stapjes.

Het lijkt misschien een hele lange weg, maar door het zetten van kleine stapjes echt razendsnel grootse resultaten bereiken. Het enige wat je namelijk doet is jouw nieuwe gewoonten oefenen. Iedere. Dag. Opnieuw. Je verlegt de focus van je einddoel naar de kleine stapjes die je vandaag moet zetten. Je kijkt dus niet meer naar de berg, maar je kijkt naar de etappe voor vandaag en ook die verdeel je weer in kleine stukjes. Meer niet.

Doordat je dit zo doet, heeft je brein niets in de gaten en zal het je niet saboteren. Daardoor ga je uiteindelijk veel sneller.