Meer drinken

Meer drinken: Hoeveel, waarom en 10 tips!

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende te drinken. Wij merken dat veel mensen het toch ontzettend moeilijk vinden om voldoende vocht binnen te krijgen. Ze nemen het zich keer op keer weer voor, maar toch schiet het er elke keer bij in. Geldt dit ook voor jou? Wij delen graag een aantal tips met je die ervoor kunnen zorgen dat je meer gaat drinken.

Hoeveel moet je drinken?

Het advies van de Nederlandse gezondheidsraad voor een gemiddelde volwassene is om minimaal 2 liter vocht binnen te krijgen op een dag. Deze hoeveelheid is inclusief water, koffie, thee en melkproducten. Als het warm weer is, of wanneer je meer dan gemiddeld beweegt of sport is het verstandig om meer te drinken. Per uur dat je intensief beweegt is het verstandig om 0,5 tot 1 liter vocht extra te drinken.

Waarom moet je minimaal 2 liter drinken?

Ons lichaam bestaat voor ongeveer de helft uit vocht. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur.

Tekenen van uitdroging

Je merkt als je te weinig hebt gedronken wanneer je urine donker van kleur is. Ook kan je hoofdpijn krijgen en je duizelig gaan voelen. Ook een droge mond, lippen en huid zijn een signaal dat je aan het uitdrogen bent. Je kan zelfs meer trek krijgen als je te weinig drinkt! Onze hersenen kunnen het verschil tussen trek en dorst namelijk niet zo goed onderscheiden.

Tips om meer te drinken:

1. Zorg dat het in de buurt staat

Zorg dat je altijd een fles water of een grote pot met thee mee hebt of bij je in de buurt heb staan. Als je het in de buurt hebt staan ben je makkelijk geneigd om drinken in te schenken, omdat je er niet voor hoeft op te staan.

2. Zorg dat je altijd drinken bij je hebt

Zorg ervoor dat je altijd een flesje met water bij je hebt. Zorg dat er in je tas een gevuld flesje water zit, maar ook dat er in de auto drinken ligt. Ga nooit onvoorbereid zonder drinken op pad.

3. Drink uit grote bekers of glazen

Drink altijd uit een grote beker of uit een groot glas. Doordat je meer drinkt per keer is het makkelijker om verdeelt over een hele dag voldoende vocht binnen te krijgen

4. Drink met een rietje

Wanneer je drinkt met een rietje drink je veel makkelijker veel meer. Zet dus altijd een groot glas met water in je buurt en drink via een rietje. Je kan ook een fles aanschaffen waarin een rietje is verwerkt. Je drinkt dan automatisch meer.

5. Kies voor water met koolzuur

Haal eens een grote fles spa rood of spa bruisend of Spa zonder toegevoegde suiker, maar met natuurlijke aroma’s.

6. Voeg smaakjes toe aan je water

Voeg eens een smaakje toe aan je water. Dit kan je doen door vers fruit zoals aardbeien of frambozen toe te voegen, maar ook citroen, munt, gember, komkommer of meloen zijn erg lekker in water.

7. Zet een grote fles water in de koelkast

Zet een grote fles van 1,5 liter gevuld met water in de koelkast en maak met jezelf de afspraak dat je deze hele fles voor het einde van de dag moet opdrinken. Wanneer water koud is drink je vaak ook automatisch meer.

8. Haal lekker thee of koffiesmaken in huis

Het kopen van lekkere smaken thee of koffie kan ervoor zorgen dat je meer gaat drinken. Of maak eens verse munt of gember thee. Het liefst natuurlijk in een pot, zodat je gelijk voldoende drinkt. Je kan thee en koffie ook koud drinken.

9. Drink op vaste momenten

Wen jezelf aan om op vaste momenten te drinken. Drink bijvoorbeeld altijd minimaal 1 glas water wanneer je net wakker bent, drink bij elke maaltijd een glas water en zorg dat je tijdens het sporten minimaal een flesje van 0,5 liter drinkt.

10. Stel een drink herinnering in

Download een app die helpt herinneren om te drinken en/of bijhouden wat je gedronken hebt. Bijvoorbeeld ‘Hydro coach’ of ‘Herinnering voor water drinken’. Je kan ook het alarm van je telefoon zetten of drinkmomentjes in je digitale agenda inplannen met notificaties. Het lijkt misschien overdreven, maar het helpt in het begin ontzettend!

Genoeg tips om meer te gaan drinken. Zorg ook dat je niet teveel drinkt. Teveel drinken kan schadelijk zijn. Zorg dat je minimaal 2 liter en maximaal 4 liter vocht per dag drinkt.

Heb jij moeite om voldoende te drinken? En wat helpt jou om meer te drinken?