Is een Koolhydraatarm Dieet gezond?

Is een Koolhydraatarm Dieet gezond?

Het volgen van een koolhydraatarm dieet is de laatste jaren enorm populair. Het is momenteel de populairste dieetvorm. Er word gesuggereerd dat brood, aardappelen, pasta en zelfs rijst ongezond zouden zijn. Volgens de theorie van het koolhydraatarme dieet moet je deze producten absoluut niet eten. Door het niet eten van koolhydraten valt iedereen heel snel af, dat is nou eenmaal een feit. Is koolhydraatarm eten nou eigenlijk wel zo gezond?

Wat zijn koolhydraten en wat doen ze?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren, ze zijn de brandstof voor het menselijk lichaam. Je hebt verschillende soorten koolhydraten. Snelle en langzame koolhydraten, ook wel enkelvoudige en complexe koolhydraten genoemd. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten. Denk daarbij aan pasta en brood. Maar ook in rijst, peulvruchten en aardappelen vind je veel koolhydraten. Ook in pizza, koekjes, snoep, frisdrank en in fruit zitten voornamelijk koolhydraten. Het voedingscentrum raad aan om tussen de 40% en 70% van je voeding te laten bestaan uit (complexe) koolhydraten. Dit houd in dat je ongeveer tussen de 200 en 400 gram koolhydraten per dag mag eten.

Wat is koolhydraatarm eten?

Koolhydraatarm eten is niet anders dan minder koolhydraten eten. Je eet dus minder van de hierboven genoemde producten. Bij het koolhydraatarm dieet mag je deze producten helemaal niet. Je voeding bestaat dan voor maximaal 20% uit koolhydraten. Dit houd in dat je maximaal 100 gram aan koolhydraten per dag mag eten. Bij sommige koolhydraatarme diëten mag je zelf maar 20 gram koolhydraten op een dag. Dit houdt in dat je alleen koolhydraten kan consumeren in de vorm van groente, maar niet alle groente, alleen koolhydraatarme groentes. Wel is het zo dat je bij een koolhydraatarm dieet (automatisch) meer eiwitten en vet gaat eten. Je eet dan dus meer vlees, vis, eieren, noten en zuivel.

Wat gebeurd er als je koolhydraatarm eet?

Wanneer je koolhydraatarm eet heb je minder honger. Dit komt omdat je meer eiwitten en vetten binnen krijgt en deze zorgen voor een verzadigend gevoel. Ook wordt er minder insuline aangemaakt door het lichaam. Insuline is een hormoon die zorg voor de opname van koolhydraten in het bloed. Als je minder insuline aanmaakt dan stimuleert dat de verbranding. Hierdoor val je dus snel veel af. Ook daalt je bloedsuikerspiegel, wat vooral een positief effect is voor mensen met diabetes. Ook voel je je vaak fitter tijdens dit dieet doordat je minder suiker eet. Suiker zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel waardoor je dipjes kan ervaren.

Het klinkt allemaal bijna te mooi om waar te zijn het koolhydraatarme dieet. Helaas zitten er ook nadelen aan. In vlees, vis, eieren en zuivel zitten veel eiwitten en verzadigd vet.  Een eiwitrijke voeding vormt een grote belasting voor de nieren. Dat is voornamelijk gevaarlijk voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk en diabetes, en op lange termijn voor iedereen. Een grote consumptie van verzadigd vet is schadelijk voor iedereen en kan zorgen voor hart- en vaatziekten.

Een ander nadeel van koolhydraatarme diëten is dat je van een aantal essentiële voedingsstoffen te weinig binnen krijgt: vitamine C, calcium, bètacaroteen, vitamine B1 en B2, foliumzuur en voedingsvezels.

Iedereen die begint aan een koolhydraatarm dieet zal merken dat het afvallen de eerste weken vrij hard gaat. Je valt de eerste dagen makkelijk 2 kilo af. Dit houdt je gemotiveerd en zorgt dat je het dieet blijft volgen. Het is goed om te beseffen dat de eerste weken het gewichtsverlies voornamelijk bestaat uit vocht, spierglycogeen, een klein beetje vetmassa en wat spierweefsel. Het is volkomen normaal dat het tempo waarin je afvalt na verloop van tijd afneemt. Het kan zelfs zo zijn dat je tijdelijk een plateau bereikt.

Ook ga je je naar verloop van tijd moe voelen. Koolhydraten leveren nou eenmaal energie, als je niet genoeg energie binnen krijgt zal je dit dus gaan merken. Ook maakt je lichaam minder van het gelukshormoon aan, daardoor kan je je futloos en chagrijnig voelen.

Zeker voor sporters kan het koolhydraatarme dieet zelfs gevaarlijk zijn, omdat je lichaam de sportmomenten minder goed aankan en minder snel herstelt. Je lichaam heeft nou eenmaal koolhydraten voor energie nodig en om na afloop van de work-out je spieren te herstellen.

Raden wij een koolhydraatarm dieet af?

Ja, maar het verminderen van koolhydraten vinden wij zeker wel een goed idee. Wij Nederlanders eten namelijk veel meer koolhydraten dan vrijwel alle andere volken in de wereld. Wij raden je aan om ongeveer 40% koolhydraten te gaan eten als je wilt afvallen, wat ongeveer neerkomt op 150-200 gram.

Heb jij wel eens geprobeerd om minder koolhydraten te eten?