Hoeveel fruit mag ik eten?

Hoeveel fruit mag ik eten als ik wil afvallen?

Wij merken dat er erg veel onduidelijkheden zijn over fruit en krijgen regelmatig de vraag: ‘Hoeveel fruit mag ik eten als ik wil afvallen?’ Ook horen wij vaak dat je dik wordt van bananen en druiven en dat je tijdens het afvallen helemaal geen fruit mag eten, omdat fruit veel suikers bevat. Is dit allemaal wel echt zo? We leggen het je graag uit en geven je graag advies over hoeveel fruit je mag eten tijdens het afvallen.

Is fruit een dikmaker?

Nee! Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken. Maar in fruit zitten toch suikers, en van suikers wordt je dik? Nee, ook niet! Van suikers wordt je niet dik. Ook hier geldt, je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt. Of deze calorieën nou afkomstig zijn van suikers, koolhydraten, eiwitten of vetten, dat maakt niet uit!

In fruit zitten toch veel suikers?

In fruit komen van nature suikers voor. Fruit bevat onder andere glucose, sucrose en fructose. Doordat het natuurlijk suiker is, denken veel mensen dat het minder schadelijk is dan het welbekende suikerklontje. Dit is echter niet helemaal waar. Suiker blijft suiker, ons lichaam maakt daarbij geen onderscheid tussen natuurlijke en minder natuurlijke vormen. Alle vormen van suiker worden door ons lichaam afgebroken tot enkelvoudige suikers.

Toch worden de suikers uit fruit minder snel opgenomen dan andere vormen van suikers. Door de hoge hoeveelheid vezels in fruit stijgt onze bloedsuikerspiegel veel minder snel. Dit wordt aangeduid met de glycemische index. Hoe lager de glycemische index, hoe langzamer de opname. Elke fruitsoort heeft een andere glycemische index. De suikers uit een rijpe banaan of uit ananas worden bijvoorbeeld sneller opgenomen dan de suikers uit appels of aardbeien.

Maar waarom wordt er dan gezegd dat je beter geen bananen of druiven kan eten?

Elke fruitsoort bevat een andere hoeveelheid suiker en vezels. Hierdoor heeft elke fruitsoort een andere glycemische index. Ook heeft niet elk stuk fruit hetzelfde gewicht, een banaan weegt bijvoorbeeld veel meer dan een mandarijn.

VruchtKcal per portieSuiker per portie (gram)
Banaan12423,7
Mango11621,4
Druiven (125g)9816,6
Blauwe bessen (125g)8117,5
Appel8115,9
Peer7213,8
Ananas7115,5
Sinaasappel6612,5
Kiwi456,0
Aardbei368,1
Mandarijn255,1

 

En nu denk je misschien, maar banaan staat toch bovenaan en bevat de meeste suikers?! Ja dat klopt! Vergeet niet dat banaan ook veel belangrijke vitamine en mineralen bevat die goed voor je zijn. Dit geldt ook voor druiven. Ook bevat banaan een specifieke soort voedingsvezel. Ons advies is daarom om veel te variëren met verschillende soorten fruit en je kan dus prima af en toe een banaan eten.

Hoeveel fruit mag ik eten als ik wil afvallen?

Volwassenen krijgen in Nederland van de Gezondheidsraad het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram). Als je varieert tussen de verschillende fruitsoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Meer dan 2 stuks fruit eten raden wij niet aan. Als het een keertje voorkomt dat je 3 of meer stukken per dag eet, dan is dat helemaal niet erg. Fruit bevat namelijk wel de nodige vitamines en mineralen en het is altijd nog gezonder dan bewerkte snacks zoals koek, snoep, chocolade, etc. Fruit is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Op dagen dat je zoete trek hebt hebben wij dus liever dat je een extra stuk fruit eet, dan dat je gaat snoepen!

Wat valt er allemaal onder fruit?

Onder fruit verstaan wij vers en ingevroren fruit. Fruit in blik bevat vaak suikerwater, deze raden wij dus niet aan. Voorgesneden fruit mag wel, het bevat alleen iets minder vitamines, doordat het al gesneden is zijn er vitamines verloren gegaan. Drink liever geen vruchtensappen. Voor 1 glas sap heb je namelijk vaak wel 3 of meer stukken fruit nodig. Doordat fruit vruchtensuikers bevatten, zit er veel suiker in je glas vruchtensap. De vezels gaan tijdens het persen verloren, waardoor het niet meer zo gezond is als fruit eten. Ook gaan er vitamines verloren tijdens het persen. Gedroogd fruit mag wel, houd er wel rekening mee dat dit calorierijke is dan vers fruit, doordat het minder water bevat.

Wil je toch een smoothie maken? Meng dan bijvoorbeeld 150g fruit met 150ml (plantaardige)melk of yoghurt. Maak jouw smoothie met een blender of staafmixer, dan gaan er geen vezels en voedingsstoffen verloren!

Van fruit wordt je dus helemaal niet dik en het is ook nog eens heel erg gezond. Je kan dus prima fruit eten tijdens het afvallen. Ga alleen niet onbeperkt fruit eten, maar beperkt het tot 2 a 3 stukken fruit per dag en zorg dat je varieert.

Eet jij 2 stukken fruit per dag? En wat is jouw favoriete fruitsoort?