Extra: Nutri-Score

Wellicht heb je het al eens voorbij zien komen: een Nutri-Score afbeelding op een verpakking van een product. Nutri-Score is een voedselkeuzelogo die kan helpen bij het maken van een gezonde keus.

Simpele vergelijking producten

Nutri-Score helpt jouw om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld als ze ontbijtkoek kopen. Met het voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking zie je in 1 oogopslag dat de ontbijtkoek zonder suiker een donkergroene A heeft. Dat is dus een gezondere keuze dan de naturel ontbijtkoek met een gele C. Of de variant appel & rozijn met een donkeroranje D. Wie precies wil weten wat er in een product zit, draait de verpakking om. Op de achterkant blijft de ingrediëntentabel gewoon staan.

Hoe Nutri-Score werkt

Het logo geeft met kleuren en letters een score over het product. Onafhankelijke wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld.
Een product krijgt pluspunten voor:

  • eiwit;
  • vezels;
  • fruit;
  • groente;
  • peulvruchten;
  • noten.

Een product krijgt minpunten voor:

  • energiegehalte (kcal);
  • suikers;
  • verzadigd vet;
  • zout.

Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling binnen de productgroep. Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Het kan dus zo zijn dat zonnebloem olie een C krijgt, terwijl witte rijst een A krijgt. De witte rijst is dan niet altijd gezonder dan de olie. Er wordt een score gegeven binnen dezelfde productgroep.

Negatieve punten

Voedingstoffen waar je beter niet te veel van binnen kunt krijgen zoals suiker, verzadigd vet en zout, krijgen negatieve punten. Ook de energiedichtheid van een voedingsmiddel telt mee. Oftewel: hoeveel calorieën bevat een product per 100 gram. Hoe hoger die waarde, hoe meer negatieve punten.

Positieve punten

Een product krijgt positieve punten op basis van de hoeveelheid fruit, groenten, peulvruchten en noten. Hier zitten namelijk veel vitamines en andere gezonde stoffen in. Ook voor de aanwezigheid van vezels en eiwitten krijgt een product positieve punten.

Logo van de overheid voor voedingsmiddelen

Wetenschappers ontwikkelden Nutri-Score op verzoek van de Franse overheid die ook eigenaar is. Meer landen, zoals Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en België gebruiken nu Nutri-Score. Gezamenlijk regelen de overheden van deze landen het beheer van Nutri-Score. Ook Nederland is van plan het logo te gaan gebruiken. Het is nodig om Nutri-Score aan te passen, zodat deze aansluit op de voedingsrichtlijnen. Dit gebeurt door onafhankelijke wetenschappers uit alle deelnemende landen.

Bij veel supermarkten zie je het logo steeds vaker terug. Op de website van de AH, kan je producten die het logo hebben ook filteren in het menu. Zo kan je tijdens het maken van je boodschappenlijstje al checken welk product je het beste kan kiezen.

Nutri-Score in de praktijk

De consumentenbond heeft producten langs de Nutri-Score meetlat gelegd. Benieuwd naar de uitkomsten? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Openingsbeeld hummus

Hummus met smaakjes

Er zijn allerlei smaakjes hummus in de supermarkt. Van mango tot rode biet en ras el hanout tot zoete peper. Hoe gezond zijn ze? We bekeken de samenstelling van 78 bakjes hummus.

Nutri-Score hummus met smaakjes

MP-Nutri-Scores

Kinderdrankjes

Fruitdrank zoals vruchtensap klinkt als een gezonde keuze voor je kind. Maar klopt dat ook?  We kenden de Nutri-Score toe om dit inzichtelijk te maken.

Nutri-Score van kinderdrankjes

MP-Nutri-Scores-2

Vegetarisch broodbeleg

Vegetarische vleeswaren zijn beter voor dier en milieu dan vlees, maar zijn ze ook gezonder? Nutri-Score helpt je kiezen.

Nutri-Score van vegetarisch broodbeleg

MP-Nutri-Scores-1

Sinaasappeldranken

Dranken op basis van sinaasappel doen zich dan ook graag gezond voor, maar bevatten vaak een hoop suiker. Hoe maak je een bewuste keuze?

Nutri-Score van sinaasappeldranken