Extra: Hoe overleef ik een weekendje weg: We delen graag 9 tips om de schade te beperken?!

Je bent al een tijdje goed bezig met gezond leven en afvallen en dan worden er plannen gemaakt om lekker een weekendje weg te gaan. Of misschien waren de plannen er al voordat je begon met gezond leven. Het kan ook zijn dat je baas je verplicht om op zakenreis te gaan. Hartstikke leuk natuurlijk zo’n korte trip, maar wellicht maak jij je een beetje zorgen of je hierdoor wel je doelen wat betreft afvallen en gezond leven gaat behalen. We weten namelijk allemaal dat er tijdens reizen vaak meer en ongezonder gegeten wordt dan je normaal zou doen. Toch hoeft een weekendje weg of een zakenreis geen grote inpakt te hebben op het afvallen en gezond leven. We geven je graag een aantal tips die je kunnen helpen om de schade te beperken.

1. Probeer een appartement of een huisje te boeken met daarbij een keuken

Mocht je nog geen accommodatie hebben geboekt, probeer er dan op te letten dat je een appartement, (apart)hotel of een huisje boekt met daarin een keuken. Als er een keuken in je accommodatie zit, zit er vaak ook een koelkast bij. Ook is er dan vaak servies, bestek en allerlei keukengerei aanwezig. Hierdoor ben je dus niet verplicht om uit eten te gaan en kan je gezonde boodschappen doen bij de supermarkt en zelf een gezonde maaltijd bereiden. Het is niet alleen beter voor je gezondheid, maar vaak ook beter voor je portemonnee.

2. Maak voordat je vertrekt een planning

We vinden het heel normaal om vooraf onze reis te plannen. Vaak bedenken we hoe we erheen gaan, waar we slapen, maar ook welke bezienswaardigheden we gaan bezoeken. Waar we vaak niet over nadenken is wat we tijdens de reis gaan eten en hoeveel we gaan bewegen. Mocht je gezond willen leven tijdens een korte trip, dan is het handig om van te voren na te denken hoe je dit wil gaan doen. Plan dus ook  je maaltijden. Dit kan met onze handige Maaltijdplanner. Zo kan je bijvoorbeeld met jezelf de afspraak maken dat jij je overdag houdt aan je voedingsadvies en in de avond kies je ervoor om lekker te genieten.

3. Neem gezonde tussendoortjes mee, of koop ze wanneer je net aankomt

Bedenk vooraf wat voor gezonde tussendoortjes je kan eten tijdens je reis. Mocht je met de auto weg gaan, dan kan je natuurlijk zelf gezonde tussendoortjes meenemen. Denk aan groente, (gedroogd) fruit, noten, rijstwafels, crackers, een portie zuivel, etc. Mocht je met het vliegtuig naar plaats van bestemming gaan, dan is het vaak niet mogelijk om zelf iets mee te nemen. Je kan wel vooraf opzoeken of er een supermarkt in de buurt van jouw accommodatie zit. Of dat je hier langs komt tijdens de rit van het vliegveld naar je accommodatie. Je zou hier dus, als je aankomt, direct wat gezonde snacks in kunnen slaan.

4. Start de dag met een gezond ontbijt

Gezond ontbijten is heel erg belangrijk. Het geeft je energie na een nacht slapen en zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang komt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die starten met een gezond ontbijt vaak gemotiveerder zijn gedurende de dag. Het voorkomt dus dat je later op de dag ongezond gaat snacken. We schreven al eens een artikel met ‘10 ideeen voor een gezond ontbijt‘.

5. Focus je vooral op gezond eten

Soms is het niet mogelijk om je wanneer je niet thuis eet qua hoeveelheden te houden aan je voedingsadvies. Je hebt natuurlijk geen weegschaaltje mee en vaak bepaal je ook niet zelf de hoeveelheden die je krijgt. Waar je meer controle over hebt is de productkeuze. Probeer je daarom zoveel mogelijk te focussen op het maken van bewuste en gezonde keuzes. Mocht je trek hebben in ongezond eten; zorg er dan in elk geval dat je voor die dag de aanbevolen hoeveelheid groente, fruit, zuivel en volkoren graanproducten hebt gegeten. Heb je dat allemaal al gegeten en nog trek, kies dan eventueel pas voor iets ongezonds.

6. Sla geen maaltijden over

Probeer geen maaltijden over te slaan. Vaak probeert men calorieën te sparen voor later op de dag, om dan meer te kunnen eten. Wat er vaak gebeurd is dat je zo enorm veel trek krijgt dat je jezelf niet meer in de hand hebt, en gaat overeten. Je verliest de controle en eet dus vaak meer dan je normaal zou doen. Sla dus vooral je ontbijt niet over en zorg voor gezonde tussendoortjes.

7. Beweeg, laat het openbaar vervoer en taxi’s voor wat ze zijn

Wil je toch veel eten, dan is het belangrijk dat je genoeg beweegt tijdens je trip. Probeer korte afstanden te  lopen en pak zo min mogelijk het openbaar vervoer of een taxi. Op veel plekken is het ook mogelijk om een fietstour te doen of via een (gratis) wandeltour de stad te verkennen. Hoe meer je tijdens je trip beweegt, hoe minder je zal aankomen, als je niet zo goed op je voeding hebt gelet.

8. Drink zo veel mogelijk water

Probeer het drinken van calorieën te beperken. Vloeibare calorieën verzadigden totaal niet en zorgen er alleen maar voor dan je onnodig aankomt. Laat alcohol, frisdranken, vruchtensappen en smoothies dus zoveel mogelijk staan. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen bij het avond eten, of ‘s avonds na 8 uur iets met calorieën mag drinken. Kies zoveel mogelijk voor water, koffie en thee. Mocht je echt trek hebben in iets zoets, kies dan voor light frisdranken.

9. Pak als je thuis komt de draad direct weer op

Pak zodra je thuis bent gelijk het gezond leven weer op. We zijn vaak geneigd om op de terugweg nog even naar de Mac Donals te gaan of nog even wat ongezonds te eten als we thuis komen. We denken dan; ‘Maandag beginnen we weer!’ Niet doen! Om de schade zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat je zodra je reis is afgelopen het gezond leven direct weer oppakt. Denk ook hier, voor je op vakantie gaat, alvast over na. Zo kan het niet meer mis gaan als je net bent thuis gekomen!

We hopen dat we met dit artikel je wat tips hebben kunnen geven om ook tijdens een weekendje weg, een zakenreis of een korte vakantie de motivatie voor gezond leven niet te verliezen. Wel een kleine disclaimer; We zeggen met dit artikel niet dat je perse gezond moet leven tijdens een korte trip, we geven deze tips alleen voor als je dit wél graag wilt. Deze tips zijn dus voor de echte diehards! Genieten is natuurlijk ook erg belangrijk, dus vergeet dit vooral niet!