Extra: Hoe overleef ik een vakantie: Met deze 10 tips voorkom jij die extra kilo’s!?!

Hoe hard we ook bezig zijn met het creëren van een gezonde leefstijl, op vakantie lijken we dit allemaal even te zijn vergeten. Een ijsje hier, een cocktail daar, aankomen op vakantie is helaas niet zo heel moeilijk. Hoe hard je ook aan je droomlichaam hebt geprobeerd te werken, zo zomerproef ben je tijdens je vakantie vaak niet meer. Niet zo erg natuurlijk, als je maar geniet! Toch is het zonde om tijdens je vakantie onnodig veel aan te komen. Daarom delen wij graag de volgende 10 tips met je, om de schade een beetje te beperken.

1. Structuur

Zorg dat je 3 hoofdmaaltijden per dag eet en daarnaast maximaal 3 tussendoortjes. Probeer net als wanneer je niet op vakantie bent gewoon te ontbijten, lunchen en avond te eten.

2. Sla geen maaltijden over

Probeer geen maaltijden over te slaan. Je denkt misschien dat je hierdoor minder calorieën binnen krijgt op een dag. Dit blijkt vaak in werkelijkheid niet het geval. Wanneer je maaltijden overslaat krijg je laten op de dag meer trek, wat kan resulteren in overeten of in eetbuien.

3. Beperk genietmomentjes

We begrijpen dat je op vakantie bent en dat het belangrijk is dat je geniet. Probeer alleen niet je hele dag uit genietmomentjes te laten bestaan. Maak bijvoorbeeld met jezelf de afspraak dat je maximaal 1 maaltijd of tussendoortje vervangt door iets ongezonds of iets wat calorierijk is. Als je ‘s middags dus al een ijsje gegeten hebt, ga dan niet ‘s avonds ook nog een zak chips leeg eten. Kies dan bijvoorbeeld voor een stuk fruit.

4. Let op je calorie-inname

Probeer voor zover mogelijk op je calorie-inname te letten. Kies bijvoorbeeld voor waterijs in plaats van soft of roomijs. Of drink spa rood of light frisdrank in plaats van normale frisdrank of alcoholische dranken. Weet je niet zo goed welke keuzes je het beste kan maken? Download dan onze Variatielijst. Op pagina 15 en 16 staan een hele hoop snacks geselecteerd op de hoeveelheid calorieën die ze bevatten.

5. Doe vakantie work-outs

Neem je sportkleding en sportschoenen mee op vakantie. Ga eens een extra rondje wandelen of hardlopen of duik de sportschool bij het hotel in. Huur een fiets of trek je zwemkleding eens een keertje extra aan en ga lekker zwemmen. Ook balspelletjes in het water, badmintonnen, pingpongen of tennissen zijn goede en leuke work-outs tijdens je vakantie.

6. Kook zelf

Het is heel verleidelijk om elke dag uit eten te gaan. Eten in restaurants bevat helaas vaak meer calorieën, vet en zout dan eten dat je zelf bereidt. Ga naar de plaatselijke markt (nog leuk ook!), koop verse producten en maak zelf lekkere en gezonde maaltijden.

7. Vermijd pizza’s, croissants en stokbrood

Probeer ze vooral als lunch te vermijden. In pizza’s, croissants en stokbrood zitten nou eenmaal veel calorieën, koolhydraten en vetten. Je eet er heel makkelijk teveel van. Kies tijdens je ontbijt vooral voor volkoren producten en kies bijvoorbeeld tijdens de lunch voor een lekkere salade.

8. Wissel luie dagen af met actieve dagen

Ja, je bent ook op vakantie om lekker tot rust te komen. Plan daarom genoeg luie dagen in om even helemaal niets te doen, maar wissel ze af met actieve dagen zodat je ook nog in beweging blijft en je dus op die actieve dagen meer kan eten, omdat je dan ook meer verbrand.

9. Vermijd all-inclusive of buffet

Je eet in restaurants waar je onbeperkt kan eten altijd meer dan je eigen wil. Het lukt bijna niemand om af te vallen tijdens een all-inclusive vakantie. Maak ook hier met jezelf afspraken. Schep bijvoorbeeld maar een keer op. Begin altijd met het eten van essentiële voeding zoals groente en fruit en kies alleen als je nog echt honger hebt voor ongezond eten. (Al denken wij dat die honger wel mee valt in dat all-inclusive hotel!)

10. Geniet

Ben niet teveel bezig met hoeveel kilo je kan aankomen of dat je weer moet gaan afvallen als je terug komt van vakantie. Dit levert alleen maar stress op, wat kan resulteren in emotie eten. Het aller belangrijkste is dat je lekker geniet op vakantie, maar geniet wel met mate!