Extra: Hoe overleef ik de Paasdagen?! We geven je 10 tips

Heb je net lekker de smaak te pakken met het afvallen of gezonder gaan leven, staan de eerste Feestdagen weer voor de deur: de Paasdagen. Het is natuurlijk belangrijk om lekker te genieten tijdens de Pasen, maar toch zijn er een aantal tips die wij je graag willen meegeven. We hebben er 10 voor je op een rijtje gezet.

1. Eet paaseieren alleen op de Paasdagen zelf

Kerst was dit jaar nog niet voorbij en de paaseieren lagen alweer in de winkel. Haal deze ongezonde snacks niet in huis! Wil je toch paaseieren of andere paassnacks eten? Eet ze dan alleen op de Paasdagen zelf. Koop net voor Pasen 1 smaak of een aantal losse eieren die je echt lekker vindt. Bij de Jamin en Albert Heijn kan je zelf losse paaseieren scheppen. Haal niet meer in huis dan je vanplan bent om op te eten. Heb je toch over na de Pasen? Gooi of geef ze dan zo snel mogelijk weg!

2. Focus op het gezonde

Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te drinken. Probeer in elk geval 2 stukken fruit, 250 gram groente en 2 porties zuivel binnen te krijgen. Focus je hierop. Heb je bijvoorbeeld nog niet genoeg groente gegeten, ga dan voor een salade of iets anders waar groente in zit. Heb je daarna nog trek? Neem dan eventueel nog iets ongezonds.

3. Eet alleen dingen die je echt lekker vindt

Soms liggen er schalen vol met eten, maar eigenlijk heb je er niet echt trek in. Eet het dan vooral niet! Houd altijd in gedachte wat je doel is! Wil je graag afvallen? Vind jij jouw doel belangrijker dan het eten van het eten wat je voorgeschoteld krijgt? Kies dan voor je doel, en eet het niet!

4. Ga voor maximaal 1 ronde

Veel mensen gaan brunchen of uit eten tijdens de Pasen. Soms zelf meerdere dagen. Mocht je gaan brunchen of eten in buffetvorm, ga dan maximaal 1 keer eten halen. Kies alleen de dingen die je echt lekker vindt. Ga dus niet nog een keer je bord vullen.

5. Kies voor magere soepen

Bij de brunch wordt vaak soep geserveerd. Mocht je de keus hebben, kies dan voor soepen op basis van bouillon en groente, dus geen gebonden en crème soepen. Deze bevatten onnodig veel calorieën. Ben je niet zo gek op soep? Laat de soep dan staan.

6. Kies gezonde broodsoorten

Ga je voor brood, kies dan voor normaal volkorenbrood. Sla de luxebroodjes liever over! Wil je toch een luxebroodje eten? Kies er dan maximaal 1 en beleg deze met beleg dat je écht lekker vindt. Je zou het luxebroodje natuurlijk ook met iemand kunnen delen! 1 luxebroodje staat vaak gelijk aan 3 volkoren boterhammen. Wees je hier in elk geval bewust van.

7. Eet niet, omdat het er staat

Zet niet onnodig veel eten op tafel. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat eten dan nodig is. Probeer in elk geval niet te eten, omdat het er staat. Heb je echt trek, neem dan wat. Heb je geen trek? Ga dan zo ver mogelijk van het eten vandaan zitten. Is er veel eten over? Gooi of geef het weg! Zonde? Jezelf gebruiken als vuilnisbak is niet zonde?!

8. Spreek uit dat je genoeg gehad hebt

Vind je het lastig om van het eten af te blijven? Spreek uit dat je niet meer wilt eten en ga wat anders doen. Soms kan het helpen om voordat je gaat eten al uit te spreken dat je graag gezond en niet teveel wilt eten. Schaam je hier niet voor, maar spreek het vooral uit.

9. Drink vooral geen calorieën

Beperk het drinken van vruchtensappen, smoothies, frisdranken en alcoholische dranken. In deze dranken zitten veel suikers en deze verzadigen totaal niet. Kies vooral voor water, koffie en thee. Wil je toch iets zoets? Kies dan voor een light frisdrank.

10. Zorg voor balans

Heb je met de Paasdagen toch iets meer gegeten dan jij je voorgenomen had? Zorg dan dat je na de Pasen de draad direct weer oppakt en je houdt aan je plan. Begin hier dinsdagochtend gelijk mee. Probeer eventueel een keertje extra te gaan sporten of zorg dat je tijdens de Paasdagen actief bent. Ga bijvoorbeeld gezellig een stuk wandelen. Hoe meer je beweegt, hoe meer je kan eten!

Wij hopen dat je iets hebt aan deze tips. Kies je er toch voor om iets minder gezond te eten, geniet er dan in elk geval heel erg van en voel je niet schuldig! Zorg er daarnaast voor dat je na de Pasen de draad direct weer oppakt!