Extra: Hoe overleef ik ‘COVID-19’, we geven je 6 tips om overgewicht te voorkomen!

Misschien denk je, jullie zijn wel wat laat met jullie gezondheidsadviezen wat betreft COVID-19. Dat klopt! Zeg jij eens eerlijk, had jij verwacht dat de Corona lockdown zo lang zou gaan duren en zo uit de hand zou lopen? Wij in elk geval niet! Gelukkig komt het allemaal wel weer een beetje op gang. Toch blijven we beperkt door de 1,5 meter maatregel.

Gezond eten, genoeg bewegen en maat houden met alles wat ongezond is, het kan leiden tot een milder ziekteverloop van Covid-19. Daarom moet het kabinet zich richten op leefstijladvies zeggen onderzoekers van TNO. Vandaar dat wij hier toch nog een artikel aan willen wijden.

Gezond leven blijkt heel erg zinvol om het risico op ernstige complicaties wat betreft het Coronavirus aanzienlijk te verlagen. Bekende leefstijlaandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten zijn momenteel vaak de reden dat mensen onder de 70 in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting.

Wat kan je dus doen op het gebied van gezond leven om te voorkomen dat je ziek wordt.

1. Eet gezond

Je bent waarschijnlijk veel thuis, je verveelt je misschien wel en er zijn meer verleidingen, waardoor je eerder geneigd ben om veel en ongezond te gaan eten. We hoeven je denk ik niet te vertellen dat dit niet zo slim is. Gezond eten is extra belangrijk in deze tijd. Weet je nou niet zo goed wat nou precies gezond is? Je kan natuurlijk altijd hierover contact met ons opnemen of een afspraak maken.

2. Eet niet teveel

Je kan nog zo gezond eten, maar teveel van gezond eten, maakt je ook niet gezond. Probeer dus maat te houden. Doordat we minder bewegen is onze caloriebehoefte ook lager. Je zou dus minder moeten eten dan je normaal doet. Benieuwd wat een juiste portiegrootte is? We schreven er al eens een artikel over: Wat is een goede portiegrootte?

3. Beweeg voldoende

Helaas zijn de sportscholen en sportverenigingen nog steeds dicht en is het daarom lastiger om te gaan sporten. Al bieden sommige buiten sporten aan. Gelukkig zijn er nog tal van andere mogelijkheden en hoeft bewegen ook niet perse sporten te zijn. Ga in elk geval elke dag minimaal een half uurtje naar buiten om een stuk te wandelen. Wandelen heeft namelijk ook een positieve invloed op je emotionele en mentale gezondheid. Wat extra belangrijk is in deze tijd. Daarnaast zijn er op Youtube veel filmpjes met work-outs te vinden, die je gewoon in je huiskamer of tuin kan doen.

4. Zorg voor een goede mentale gezondheid

Corona zorgt voor veel zorgen en angstgevoelens. Jezelf langdurig druk maken en blootstellen aan angst heeft ook een negatief effect op je gezondheid. Ook kan het emotie-eten veroorzaken. Het is daarom extra belangrijk om hier aandacht aan te geven en hier waakzaam voor te zijn. Probeer niet te blijven hangen in de angst, maar probeer je gedachten te verzetten. Lukt het niet om met negatieve gedachtes om te gaan. Zoek dan hulp!

5. Slaap voldoende

Het is heel verleidelijk om tot 3 uur ‘s nachts op de bank Netflix te kijken of om te gamen. Je hoeft morgen waarschijnlijk toch niet naar je werk en je hebt verder toch niks te doen. Of misschien lig je wel wakker omdat je bang bent voor het coronavirus of omdat je andere zorgen hebt. Sinds de coronacrisis slapen veel mensen slechter. Niet kunnen slapen is vaak het neveneffect van stress. Zorg dus dat je je stresslevels zo veel mogelijk verlaagd.

6. Beperk verslavende middelen

Het risico op verslaving is aanzienlijk groter tijdens een crisis. verslavende middelen zoals alcohol en drugs worden soms gebruikt om met negatieve emoties om te kunnen gaan. Tijdens deze coronacrisis krijgen veel mensen te maken met (extra) spanningen en negatieve emoties. Het is daarom verstandig om verslavende middelen zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast bevat alcohol veel calorieën. In combinatie met weinig bewegen zorgt dit ervoor dat je aankomt.

Was je tijdelijk gestopt met sporten en gezond leven? Dat kan, we hebben allemaal wel eens een slechte periode. Nu is het alleen wel belangrijk dat je zo snel mogelijk de draad weer oppakt voor het echt uit de hand loopt en jij misschien wel met Corona op de IC beland.