Externe prikkels kunnen verschillende vormen hebben: de geur van gebakken brood in de ochtend, het aanzicht van een grote slagroompunt, het horen van een zak chips die geopend wordt. Het gaat vooral om de dichtbij zijnde (binnen handbereik) aanwezigheid van gewenst voedsel. Als het brood, de slagroompunt of de zak chips niet in de buurt is, kan de externe eter er goed vanaf blijven. Maar als het voor zijn of haar neus staat…
Mensen die reageren op externe prikkels zijn nou gevoeliger voor geuren, smaken of het aanzicht van eten. Waar een ander eet omdat hij of zij honger heeft, eet iemand met deze “overgevoeligheid” doordat er een voedseltrigger is.
Tips voor externe eters
- Kook niet meer dan nodig is, zo voorkom je dat je nog een keer opschept.
- Spreek vaste eetmomenten af en eet zoveel mogelijk op eenzelfde plek.
- Richt je tijdens het eten op je maaltijd en laat je niet afleiden door de tv, je telefoon of een krant.
- Eet bewust: neem de tijd voor de maaltijden en luister naar je lichaam.
- Maak een boodschappenlijstje met producten die je echt nodig hebt en ga geen boodschappen doen met een lege maag.
- Bedenk voordat je naar een feestje of etentje gaat wat en hoeveel je neemt. Laat je niet verleiden door anderen en houd je aan de afspraken. Loop bijvoorbeeld maar één keer langs een buffet.
- Haal geen voorraad aan lekkere dingen in huis.